Kvíz: Víte, jak vypadá výroba rukavic v dílně BOHEMIA GLOVES?

Myslíte si, že víte o výrobě dost, anebo si naopak neumíte ani představit, jak taková výroba kožených rukavic vypadá?

Otestujte své znalosti v krátkém kvízu, zapište si vaše odpovědi, a níže na stránce si přečtěte výsledky. Na ty kromě odpovědí navazují další informace a rozbor výroby do větších detailů.

OTÁZKY:

  1. Kolik druhů kůží používáme pro výrobu rukavic?
    A) 2
    B) 4
    C) 6

  2. Jak se jmenuje pracovník, který startuje celý proces výroby tím, že vypracuje plachtu kůže na jednotlivé díly?
    A) střihač
    B) tahač
    C) rukavičář

  3. Kolik párů rukavic se vejde na průměrně velkou kůži jehnětiny z Neapole?
    A) 1
    B) 2
    C) 3

  4. Kolik typů šití používáme v naší dílně?
    A) 2
    B) 4
    C) 6

  5. Kolik času zabere průměrně vývoj a uvedení nového modelu rukavic do kolekce?
    A) 1-2 týdny
    B) 1-2 měsíce
    C) 3-6 měsíců 

Pro náš první kvíz jsme zvolili jen pár otázek a zajímá nás, jestli vás tento způsob získávání informací o naší dobříšské dílně baví a máme chystat další! 😊

Dejte nám vědět, a hlavně, pojďte se podívat na správné ODPOVĚDI:

Odpověď 1.B - 4 druhy kůží

Jehnětina, jelen, teletina, peccary. 

Více detailů, zajímavostí nebo charakteristik o našich materiálech se dočtete zde.

Odpověď 2.A – střihač

Ten musí kůži prohlédnout, z rubu sjednotit případné nerovnosti, vypracovat taháním, rozměřit celou plochu od páteře na jednotlivé kusy, které následně podle šablon nastříhá a připraví na vysekávání.

Musí si počínat velmi obezřetně, protože zejména u barevných rukavic k sobě musí jednotlivé díly ladit a jak známo kůže má nejen nepravidelnou strukturu, ale především se barevně v ploše liší.

Tím se primárně vyznačuje kvalitní materiál, protože pokud je kůže pravidelná a barevně celistvá, je nabarvená. Anebo ještě hůře, z líce upravovaná natisknutím struktury do vrstvy barvy.

Zde se můžete dozvědět více o našem týmu.

Odpověď 3.B – 2 páry rukavic

Při průměrné velikosti 5 čtverečních stop, což odpovídá zhruba 45 dm2, se na jednu kůži umístí 2 páry.

Kůže nakupujeme pro dámské a pánské modely odlišnou. Ta pánská bývá o málo silnější a větší, aby se na ni daly umístit i velikosti 10 nebo 10,5.

Odpověď 4.B – 4 typy šití rukavic

Využíváme právě čtyři druhy šití. Konkrétně se jedná o strojní šití štep (jeden okraj kůže dovnitř, druhý ven), strojní šití laš vrchem (oba švy ven), strojní šití štep spodem (oba švy dovnitř) a ruční steh.

Kromě těchto čtyř základních se ještě různě kombinují mezi sebou pro dosažení optimálního vizuálního nebo užitného výsledku.

Pátým způsobem šití, který však na rukavice nepoužíváme, je kožešnická dánka (tzv. obnitkovací steh). Tou se, jak název napovídá, šijí například podšívky z vysekaných dílů králičí kožešiny.

Odpověď 5.C – vývoj 3-6 měsíců

Zdá se vám půl roku jako příliš dlouhá doba?

Ano, průměrně nám od prvotního nápadu trvá 4 měsíce, než zhmotníme představu do kresby, následně do prototypu a dále testujeme, zda zvolené proporce nemají nějaké negativní dopady na funkčnost.

Po výběru nejlepších materiálů (kůže, podšívka, případně komponenty) objednáme materiál a až poté začínáme s výrobou. Ta samotná je přibližně na měsíc. Když připočítáme nějakou dopravu, úpravy v návrhu nebo následné focení, tak půl roku uteče jako voda.

Pokud vás zajímá více, a chcete mít náskok na příští kvíz, můžete si prohlédnout článek Jak se rodí rukavice. Přečíst článek >